Кедрово дърво, подарък от Ливан, символизира началото на отношенията с Троян


Нейно Превъзходителство г-жа Сузан Музи, управляващ посолството на Ливан в България, посети Троян и Орешак. Повод за визитата й бе желанието да се запознае от близо с даденостите на града, жителите, да проведе среща с кмета на Общината и да посети Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (НИХЗИ), в което се провежда традиционния Фестивал на занаятите и изкуствата. Г-жа Музи сподели, че до момента е чувала много добри отзиви и хубави думи от нейни колеги посланици и техните разкази от посещения в общината и е искала лично да се запознае с още едно красиво място от страната ни.

В навечерието на 50 годишнина от установяване на дипломатически отношения между Ливан и България (1966 г.), кметът на Община Троян г-жа Михайлова и заместник-кметът г-жа Поля Димова посрещнаха в Общината Н.Пр. г-жа Музи.

livanПо време на визитата, кметът разказа накратко историята на града, а Нейно Превъзходителство зарадва изключително своите домакини с любопитните факти, които знаеше за града, като например, че Троян е третият град в страната, до който е достигнал електричеството и др. Домакинът и гостите посетиха НИХЗИ – с. Орешак, където управителят на изложението г-н Чакъров, запозна гостите с възможностите, които изложбените зали предлагат, както и опитът от проведените международни изложби през последните години. Г-жа Музи и г-жа Михайлова договориха бъдещо участие на Ливан във Фестивала на занаятите и изкуствата. Обсъдена бе и възможността за самостоятелна изложба в НИХЗИ, представяща Ливан. По повод предстоящия бизнес-форум на Ливан в България, бяха разменени идеи за сътрудничество с троянски предприемачи.

Като символ на отношенията с Троян, Нейно Превъзходителство подари на Общината свещеното за Ливан кедрово дърво, донесено именно от Ливан, и заедно с кмета на Общината и управителя на изложението засадиха в двора на НИХЗИ.

По време на визитата си в общината, Н. Пр. г-жа Музи посети и Троянската света обител „Успение Богородично“ и се срещна с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Коментари