В Рибарица се проведе деветото издание на „Празника на народния обичай и автентичната носия“


ribarica1За пореден път „Празникът на народния обичай и автентичната носия“ събра на едно място българския бит и фолклор от всички краища на страната ни. Събитието се провежда за девети път, като и тази година домакините представиха богата и разнообразна програма. Организатор на празника бе китният курорт Рибарица, с безвъзмездната подкрепа на Община Тетевен. Тържеството бе открито от кмета на селото Пенка Ганева, а участие в него взеха близо 80 колектива от цялата страна – Ловеч, Белене, Видин, Тутракан, Търговище, Чипровци и др., които премериха сили за призовите места.
„Какво ви води днес тук, е повече от ясно. Защото обичта към фолклора е вплетена в сърцето. Тя струи, бълбука и се пени, защото изворът на културната ни съкровищница блика с пълни сили. И ще блика, докато има такива като Вас, които отстояват с пълни сили нашата българска културна идентичност.“ – това бяха част от приветствените думи на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева към всички събрали се, след което тя пожела успех на участниците и журито. Приветствие отправи и Стефка Димитрова – бивш кмет на с. Рибарица и почетен гост на събитието.
През двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии, които са традиционни за определени райони от страната. Проведен бе и гала концерт с участието на народния певец Димитър Димитров, Детски танцов състав „Царичина“ и танцов състав „Рибарски бисери“. По време на концерта се включиха ентусиасти от други колективи и публиката, като образуваха кръшно хоро под сцената.
Журито на тазгодишния празник за втора година бе съставено от преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, професионално направление – Музикално и танцово изкуство, а именно – доцент Катя Кайрякова, асистент Ивайло Иванов и хореограф Орфета Хараланова. Те казаха тежката си дума в края на конкурсната програма и определиха победителите. Така дойде и краят на празника и времето за награди. Всички състави получиха грамоти, а най-добрите сред тях медали и ръчно изработени статуетки във формата на пъстърва /символът на Рибарица/. Бяха връчени и специални награди от Община Тетевен и кметство Рибарица. Г-жа Мария Стойчева – председател на Общински съвет Тетевен, поздрави всички за ентусиазма и участието, след което поднесе наградата на Общината, а г-жа Ганева на домакина Рибарица.
ribarica2По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край. И тази година към събитието имаше огромен интерес, за което говорят както близо 80-те колектива изявили желание да се включат, така и гостите дошли от цялата страна. През двата конкурсни дни участниците се съревноваваха в различни области – надпяване, надиграване и надсвирване, като всички присъстващи станаха свидетели на разнообразни обичаи, песни и танци, характерни само за даден район. Бяха показани носии на сто и повече години, българският фолклор и традиция, които са съхранени през времето и с много хъс и тръпка предавани на идните поколения, за да се съхрани българщината.

Коментари